9 professionella metoder för att packa glas

Ett bord med olika glasföremål som noggrant sveps in i bubbelplast och placeras i stabila lådor

Att packa glas inför en flytt kan vara stressigt. Många oroar sig för att deras ömtåliga föremål ska gå sönder under transporten. Men med rätt metoder och material kan du skydda dina glas på ett bra sätt.

Du kan lära dig enkla knep för att packa glas säkert. Med några smarta tekniker minskar du risken för skador. Denna guide ger dig tips på hur du packar olika typer av glas, från vardagliga dricksglas till fina kristallglas. Genom att följa råden kan du känna dig tryggare när du flyttar dina värdefulla ägodelar.

1. Använd tidningspapper för skydd

Tidningspapper är ett bra val för att packa glas. Det är billigt och lätt att få tag på. Skrynkla ihop tidningspapper och lägg det i botten av lådan för att skapa en mjuk yta.

Rulla in varje glas i tidningspapper. Börja med ett hörn och rulla glaset tills det är helt täckt. Vik in kanterna för extra skydd.

Placera de inslagna glasen stående i lådan. Fyll mellanrummen med mer skrynklat tidningspapper för att hindra dem från att röra sig.

2. Packa glas vertikalt

När du packar glas för en flytt är det bäst att ställa dem upprätt. Det minskar risken för skador.

Börja med att lägga bubbelplast i botten av lådan. Ställ sedan glasen vertikalt, inte på varandra. Använd avdelare eller mjukt material mellan varje glas.

Fyll tomma utrymmen med papper eller tyg. Det hindrar glasen från att röra sig. Packa inte lådan för full, glasen behöver lite svängrum.

Märk lådan tydligt med ”Ömtåligt” och ”Denna sida upp”.

3. Lägg skum mellan glasen

Skum är ett utmärkt material för att skydda dina glas under flytten. Använd skumplattor eller skumark mellan varje glas för extra stötdämpning.

Klipp skummet i bitar som passar glasens storlek. Lägg en bit mellan varje glas när du packar dem i lådan. Detta skapar en skyddande barriär.

Skummet hindrar glasen från att skava mot varandra. Det minskar risken för repor och sprickor. Du kan köpa skum i välsorterade byggvaruhus eller flyttbutiker.

4. Använd specialdesignade glaslådor

Specialdesignade glaslådor ger extra skydd för dina ömtåliga föremål. Dessa lådor har ofta förstärkta väggar och anpassade fack för olika glasformer. Du kan hitta dem i flyttbutiker eller beställa online.

Välj en låda som passar dina glas. Placera varje glas i ett separat fack. Fyll tomrum med bubbelplast eller papper för att förhindra rörelse under transporten. Stäng lådan försiktigt och märk den tydligt som ”Ömtåligt”.

5. Fyll tomrum med bubbelplast

När du har packat dina glas i lådan finns det ofta tomrum kvar. Fyll dessa med bubbelplast för att förhindra att glasen rör sig under transporten.

Klipp bubbelplasten i mindre bitar och stoppa in mellan glasen och lådans väggar. Se till att varje glas sitter stadigt och inte kan skaka runt.

Lägg också bubbelplast ovanpå glasen innan du stänger lådan. Detta ger extra stötdämpning och skydd under flytten.

6. Använd etiketter för ömtåligt gods

Sätt tydliga etiketter på lådor med glas. Välj stora, färgglada etiketter med texten ”Ömtåligt” eller en symbol för glas. Placera dem på alla sidor av lådan.

Etiketter hjälper andra att hantera ditt paket försiktigt. De visar att innehållet är ömtåligt och behöver extra omsorg.

Köp färdiga etiketter eller skriv ut egna. Se till att de sitter fast ordentligt så de inte lossnar under transporten.

7. Placera tunga föremål i botten

När du packar glas i en flyttlåda, börja med att lägga de tyngsta föremålen i botten. Detta ger en stabil grund och minskar risken för skador.

Placera stora vaser eller kristallskålar längst ner. Täck dem med en skyddande filt eller bubbelplast. Ovanpå kan du sedan lägga lättare glas som vinglas eller dricksglas.

Fyll eventuella tomrum med silkespapper eller tidningar för att förhindra att glasen rör sig under transporten. Kom ihåg att inte överfylla lådan – den ska gå att lyfta säkert.

8. Fördela vikten jämnt

När du packar glas i lådor, tänk på att fördela vikten jämnt. Placera tyngre glas i botten och lättare ovanpå. Fyll tomrum med bubbelplast eller papper för att undvika att glasen rör sig.

Se till att varje låda inte blir för tung. En bra tumregel är att hålla vikten under 15 kg per låda. Detta gör det lättare att bära och minskar risken för olyckor under flytten.

Packa inte för många glas i samma låda. Det är bättre att använda fler lådor och hålla dem lätta än att överbelasta en enda låda.

9. Undvik att överpacka lådorna

När du packar glas är det viktigt att inte överbelasta lådorna. Fyll dem bara till 75% av kapaciteten. Detta gör dem lättare att bära och minskar risken för skador.

Lägg tyngre föremål i botten och lättare ovanpå. Använd extra stötdämpande material för att fylla tomrum. Se till att varje låda väger högst 10-15 kg.

Packa hellre fler mindre lådor än få stora. Det ger bättre skydd och gör hanteringen enklare. Märk lådorna tydligt med ”Ömtåligt” och ”Denna sida upp”.

Filip Karlsson
Filip Karlsson
Flyttexpert
Senast uppdaterad, september 19, 2024
Filip Karlsson har arbetat inom flytt- och logistikbranschen i över 10 år. Genom sitt skrivande hjälper han människor att förstå de många aspekterna av en lyckad flytt, från smart packning till att undvika stress under flyttdagen. Filip har en praktisk och problemlösande inställning som gör hans råd lättillgängliga och användbara för alla som står inför en flytt. Med sin erfarenhet av både små och stora flyttar är Filip en uppskattad källa för dem som vill genomföra sina flyttar på ett effektivt och strukturerat sätt.
Rulla till toppen