11 säkra tekniker för att packa porslin

En hög med ömtåliga tallrikar och skålar som försiktigt sveps in i bubbelplast och placeras i robusta pappkartonger

Att packa porslin kräver omsorg och eftertanke. Rätt teknik kan skydda dina värdefulla föremål under flytten. Med några enkla steg kan du minska risken för skador och sprickor.

Genom att använda rätt material och metoder kan du packa ditt porslin säkert. Bubbelplast, tidningspapper och mjuka tyger ger bra skydd. Det är också viktigt att packa lådorna rätt så att innehållet inte kan röra sig. Med dessa tips kan du tryggt transportera ditt porslin till ditt nya hem.

1. Använd bubbelplast

Bubbelplast är ett utmärkt val för att skydda ditt porslin. Det ger stötdämpning och förhindrar repor under flytten.

Linda in varje porslinsföremål separat i bubbelplast. Se till att täcka hela ytan, särskilt kanter och hörn.

För extra skydd kan du lägga ett lager bubbelplast i botten av flyttlådan. Placera sedan de inlindade föremålen försiktigt i lådan.

Fyll tomrum mellan föremålen med mer bubbelplast för att förhindra att de rör sig under transporten.

2. Välj små kartonger

Små kartonger är bäst för att packa porslin. De är lättare att hantera och minskar risken för skador.

Välj kartonger som är ungefär 30x30x30 cm stora. De är perfekta för tallrikar, koppar och andra mindre föremål.

Fyll kartongerna helt, men överpacka inte. Lämna lite utrymme högst upp för extra skydd. Små kartonger gör det enklare att stapla och transportera ditt porslin säkert.

3. Lägg papper mellan tallrikar

När du packar tallrikar, lägg papper mellan dem för extra skydd. Använd silkespapper eller tidningspapper. Lägg en bit papper på varje tallrik innan du staplar nästa ovanpå.

För ömtåligt porslin kan du lägga en papperstallrik mellan varje inpackad tallrik. Detta ger bättre stötdämpning. Packa tallrikarna stående på kant i lådan, inte liggande platt.

Fyll tomrum med skrynklat papper för att förhindra rörelse. Märk lådan som ”Ömtåligt” så flyttare hanterar den försiktigt.

4. Använd skumkuddar

Skumkuddar är ett utmärkt val för att skydda ditt porslin under flytten. Du kan placera dem mellan tallrikar och andra ömtåliga föremål för extra stötdämpning.

Skumkuddar finns i olika storlekar och tjocklekar. Välj de som passar bäst för dina föremål. Lägg en kudde mellan varje tallrik och använd fler runt kanter och hörn.

För extra skydd kan du linda in hela staplar av porslin i större skumkuddar. Se till att fylla tomrum i lådorna med skumkuddar för att förhindra att föremålen rör sig under transporten.

5. Packa tunga föremål i botten

Placera alltid de tyngsta föremålen i botten av lådan. Detta ger en stabil grund och minskar risken för att lättare saker krossas.

Använd extra vaddering runt tunga porslinspjäser. Linda in dem i bubbelplast eller tjocka handdukar för extra skydd.

Se till att vikten är jämnt fördelad i lådan. Undvik att packa alla tunga saker på en sida, det kan göra lådan obalanserad.

Fyll eventuella tomrum med skyddande material. Detta hindrar tunga föremål från att glida runt under transporten.

6. Tejpa kartongerna väl

Använd stark packtejp för att försegla kartongerna ordentligt. Tejpa både över- och undersidan av kartongen för extra hållbarhet.

Fäst tejpen i ett H-mönster på undersidan. Detta ger bättre stöd för tunga föremål. Gör samma sak på ovansidan för att förhindra att kartongen öppnas under transport.

Se till att tejpen sitter fast ordentligt på kanterna. Tryck ned tejpen med handen för att säkerställa god vidhäftning. Använd extra tejp på hörnen för att förstärka dem.

7. Vira in ömtåliga föremål

När du packar ömtåliga föremål är det viktigt att skydda varje del noggrant. Börja med att linda in varje porslinssak separat i silkespapper eller bubbelplast.

Se till att täcka hela föremålet, särskilt kanter och hörn. För extra skydd kan du lägga till ett lager med mjukt tyg eller handdukar runt de inlindade sakerna.

Placera sedan de inlindade föremålen försiktigt i en kartong. Lägg de tyngre sakerna i botten och de lättare ovanpå. Fyll tomrum med skrynklat papper för att förhindra rörelse under transport.

8. Märk kartongerna

Skriv tydligt på varje kartong vad som finns inuti. Använd en tjock svart penna så att texten syns bra.

Ange vilket rum kartongen ska till i ditt nya hem. Skriv också ”ÖMTÅLIGT” med stora bokstäver på alla kartonger med porslin.

Numrera kartongerna för att hålla koll på dem. Gör en lista där du skriver vad som finns i varje nummer. Det gör det lättare att hitta rätt saker när du packar upp.

9. Packa glas upprätt

När du packar glas är det bäst att ställa dem upprätt i kartongen. Detta minskar risken för tryck på glasens känsligaste delar.

Börja med att lägga ett tjockt lager bubbelplast i botten av lådan. Ställ sedan glasen på rad och fyll mellanrummen med hopknycklat papper.

Använd pappersseparatorer mellan glasen för extra skydd. Lägg ett sista lager bubbelplast ovanpå innan du stänger lådan. Märk kartongen tydligt med ”Ömtåligt” och ”Denna sida upp”.

10. Fyll tomma utrymmen

När du packar porslin är det viktigt att fylla ut tomma utrymmen i lådorna. Använd mjuka material som tidningspapper, bubbelplast eller packchips. Detta hindrar porslinet från att röra sig under transporten.

Lägg extra skydd mellan ömtåliga föremål. Stoppa in små kuddar av papper mellan tallrikar och glas. Se till att inget skramlar när du försiktigt skakar lådan.

Fyll även utrymmet ovanpå porslinet innan du stänger lådan. En väl fylld låda skyddar ditt porslin bättre under flytten.

11. Använd handdukar som skydd

Handdukar är utmärkta för att skydda ditt porslin. Linda in tallrikar och skålar i mjuka handdukar för extra stötdämpning.

Lägg handdukar mellan staplade föremål för att förhindra repor. Använd mindre handdukar eller tvättlappar för att skydda koppar och småsaker.

Fyll tomrum i lådorna med hopvikta handdukar. Detta ger extra stabilitet och minskar risken för att saker skadas under transporten.

Filip Karlsson
Filip Karlsson
Flyttexpert
Senast uppdaterad, september 19, 2024
Filip Karlsson har arbetat inom flytt- och logistikbranschen i över 10 år. Genom sitt skrivande hjälper han människor att förstå de många aspekterna av en lyckad flytt, från smart packning till att undvika stress under flyttdagen. Filip har en praktisk och problemlösande inställning som gör hans råd lättillgängliga och användbara för alla som står inför en flytt. Med sin erfarenhet av både små och stora flyttar är Filip en uppskattad källa för dem som vill genomföra sina flyttar på ett effektivt och strukturerat sätt.
Rulla till toppen